uppomunagratiini-2-fannijakaneli-pastels.jpg

Elämä on täynnä riskienottoa. Siispä siihen sopii täydellisesti uppomunat.

 

En oikein aina tiedä miten uppomunien kanssa käy. Onko vesi sopivasti ruplattevan kiehuvaa? Laitoinko siihen sopivasti etikkaa? Pyöräitinko kattilaan tarpeeksi ison pyörteen kauhalla ennen munan tiputtamissa veteen? Hajoaako muna? Painuuko se ja tarttuu pohjaan?

 

Vaikka tuntuu, että olen alkanut oivaltamaan uppomunien tekemisen jujut, ei kuitenkaan koskaan ole takuuta että ne onnistuvat juuri samalla (halutulla) tavalla kun sillon kun ne olivat täydellisiä. Ainakaan jos vieraat odottavat pöydässä! Ihaninta niissä on kuitenkin se, että vähän eri ulkomuoto ja kypsyysaste ei haittaa. Herkkua tulee joka tapauksessa – varsinkin tämän gratiinin muodossa.

 

Kokeilin esimmäistä kertaa tätä tapaa tarjoilla uppomunat aamiaisella. Kypsensin ne kiehuvassa vedessä parin minuutin ajan niin että niiden rakenne o pehmeä. Keräsin uppomunat laakeaan uunivuokaan ja lorautin päälle reilusti kermaa. Raastoin mukaan myös reilusti parmesaania, ja rouhin päälle suolaa ja pippuria. Sitten nappasin vuoan uuniin grillivastuksen alle pariksi minuutiksi niin, että pinta kupli ja reunat sai kivasti väriä.

 

Uppomunagratiini on ihan loistava ässä hihassa pääsiäisloman aamupalalle tai mihin tahansa aurinkoiseen kevätaamuun. Kata pöytään gratiinin kaveriksi hyvää leipää, leikkeleitä. Unohtamatta iso kimppua tulppaaneita.

uppomunagratiini-3-fannijakaneli.jpg

uppomunagratiini-4-fannijakaneli.jpg

uppomunagratiini-fannijakaneli.jpg

 

Uppomuna-parmesaanigratiini

– 1 rkl valkoviinietikkaa
– 6 kpl_m kananmunia
– 1 dl kuohukermaa
– 25 g parmesaania
– 1 rkl lehtipersilijaa hienonnettuna
– suolaa ja pippuria
– maalaisleipää

Täytä iso kattila puoleen väliin saakka vedessä. Kuumenna vesi lähelle kiehumispistettä (noin 90 asteiseksi). Lisää etikka.

Säädä lieden lämpötila niin, että vesi kuplii hiljalleen eikä kiehu kovasti. Riko kananmuna pieneen kuppiin. Pyörätä veteen kauhalla pöyrre.

Kumoa muna veteen lähellä pintaa. Kypsennä uppomunaa 2-3 minuuttia. Nosta muna pois vedestä reikäkauhalla. Laita kypsennetyt uppomunat uuniastiaan.

Sekoita kermaan raastettua parmesaania, hienonnettua lehtipersiljaa, suolaa ja pippuria. Kaada seos uppomunien päälle. Raasta pinnalle vielä ekstraparmesaania. Laita vuoka uuniin grillivastuksen alle 3-4 minuutiksi kunnes pinta kuplii ja reunat saavat väriä.

Tarjoile heti leivän kanssa.