talvikeitto-fannijakaneli-2.jpg

Voihan talven viima. Brrrr. Viikonloppu oli nätti ja täynnä aurinkoenergiaa, mutta niin oli purevaa pakkasta ja tuultakin.

 

Odotin koko viikon sunnuntaita ja aikaa tehdä ruokaa rauhassa, ilman hoppua. Ihanin sunnuntairuoka on sellainen jota ehtii rakennella ja haudutella rauhassa. Vähän niin kun nyhtöpossu ja tämä talvinen keitto. En ehtinyt eilen kirjoittamaan ohjetta tänne, mutta halusin heti näpyttelemään sen tänne töiden jälkeen. Maut oli nimittäin niin mielettömät, että keitto ja liha on kyllä parin tunnin hauduttelun väärti!

 

Paiston ison kilon palan porsaan kasleria simppelissä liemessä. Porkkanaa, selleriä ja sipulia. Samat klassiset maut laitoin liemen lisäksi myös keittoon, ja lihan paistoneste ei mene hukkaan kun sen hulauttaa mukaan keitonliemeen. Murea liha revitään pieneksi ja puolet lihasta voi laittaa jääkaappiin jemmaan odottamaan seuraavan päivän ruokaa. (Aika ihana ylläri jääkaapissa kun tulee maanantaina väsyneenä kotiin!)

 

Samat maut ja raaka-aineet toimivat siis nyhtöpossun kun keitonkin valmistamisessa. Ja vaikka aikaa kuluu, tämän ruuan tekeminen on mukavan leppoisaa ja rentouttavaa. Jos haluat rakennella possuun vielä syvempää makumaailmaa, kokeile myös tätä reseptiä!

 

Höyryävän keittolautasen myötä toivottelen kaikille leppoisaa viikkoa! Vapise viima ja pakkanen!

talvikeitto-fannijakaneli-3.jpg

talvikeitto-fannijakaneli-4.jpg

talvikeitto-fannijakaneli.jpg

 

Nyhtöpossu-lehtikaalikeitto


Nyhtöpossu
– 1 kg porsaan kasleria
– 2 rkl oliiviöljyä
– 2 kpl_m sipulia
– 1 kpl_m porkkana
– 2 kpl_m varsisellerin vartta
– 4 dl kanalientä
– vettä
– suolaa ja pippuria

Keitto
– 2 rkl oliiviöljyä
– 2 kpl_m porkkanaa
– 2 kpl_m varsisellerin vartta
– 1 kpl_m sipuli
– 1 kpl_m purjo
– lihan paistonestettä
– vettä
– 2 dl makaronia
– 400 g valkoisia papuja
– 100 g lehtikaalia
– persiljaa

Ota liha jääkaapista huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Mausta pinta suolalla ja pippurilla.
 
Kuori ja lohko sipulit. Leikkaa varsisellerit ja kuoritut porkkanat reiluiksi viipaleiksi.
 
Kuumenna kattilassa oliiviöljy reilulla lämmöllä. Ruskista lihan molemmille puolille hyvä paistopinta parin minuutin ajan. Nosta liha kattilasta odottamaan lautaselle. Laske lieden lämpöä.
 
Laita kattilaan kasvikset. Kuullota kasviksia muutama minuutti.
 
Nosta liha takaisin kattilaan kasvisten päälle. Lisää kattilaan kanaliemi. Kattilan koosta riippuen kaada kattilaan liemen lisäksi vettä kunnes liha melkein peittyy.
 
Kuumenna pata liedellä kiehuvaksi. Peitä kattila kannella ja siirrä uuniin. Paista 150 asteessa 2 tuntia. Nosta liha liemestä lautaselle – säilytä liemi. Revi mureaksi paistunut liha haarukalla suikaleiksi. (Pakkaa puolet lihasta rasiaan ja laita jääkaappiin ylijääneenä seuraavan päivän ruokaa varten.)
 
Valmis keitto. Kuutioi kuoritut porkkanat ja sipuli. Viipaloi varsisellerin varret ja purjo. Kuullota vihannekset pehmeiksi oliiviöljyssä parin minuutin ajan.
 
Kaada lihan paistonesteen pinnalle kertynyt rasva pois. Kaada loput paistin liemestä siivilän läpi kattilaan kuullotettujen vihannesten päälle. Lisää kattilaan vettä niin että kattilan on reilusti puolillaan.
 
Lisää keittoon makaronit, valutetut pavut ja puolet nyhtöpossusta. Anna kiehua viisi minuuttia.
 
Revi lehtikaalin lehdistä pois rangat ja nypi lehdet pienemmiksi paloiksi. Lisää lehtikaali keittoon. Anna kiehahtaa. Ripottele pinnalle tuoretta persiljaa.