Miten paljon voikaan rakastaa vaahterasiirappia? Aloitin syömään sitä Amerikassa aamiaisella silloin tällöin pannukakkujen kanssa. Nyt kaikki reseptit, joissa on vaahterasiirappia kutkuttavat kokeilemaan. Paahdan ruusukaalit vaahterasiirapin kanssa. Aamulla laitan kreikkalaisen jugurtin sekaan pakasteesta mustikoita ja lorauksen vaahterasiirappia. Ben & Jerry’s jäätelöiden paras maku on pekaanipähkinä ja vaahterasiirappi. Ja pannukakkujen kanssa se maistuu parhaalta edelleen.
Vaahterasiirapista löytyy yllättäviä puolia. Espanjalaisen savupaprikajauheen, chilin ja seesamisiementen kanssa siitä syntyy herkullinen kuorrutus manteleille. Paprikajauheen tuoma tuju savunmaku toimii loistavasti tulisuuden ja makeuden vuorotellessa makupaletissa. Outo, erittäin outo yhdistelmä. Hyvällä tavalla. Kulho tyhjenee nopeasti.
Savuiset vaahterasiirappimantelit
– 300 g manteleita (kokonaisia, ei kuorittuja)
– 5 rkl vaahterasiirappia
– 1 rkl seesaminsiemeniä
– 1 tl chilihiutaleita
– 1/2 tl savupaprikajauhetta (esim. La Chinata pimentojauhe)
Ala paahtamaan manteleita käännellen isolla paistinpannulla keskilämmöllä. Sekoita joukkoon vaahterasiirappi, seesaminsiemenet, chilihiutaleet ja savupaprikajauhe. Paista seosta välillä sekoittaen reilu 5 minuuttia kunnes seos alkaa tummentua ja muuttuu tahmaiseksi.
Levitä mantelit leivinpaperin päälle pellille. Anna jähmettyä. Irrota mantelit toisistaan ja laita ne kulhoon.
Parsa-pappardelle
– 150 g pastaa– 200 g vihreää parsaa
– 1 rkl oliiviöljyä
– 1 kpl_m valkosipulinkynsi
– 1/2 sitruuna
– 1 dl kuohukermaa
– 30 g parmesaania
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
Napsi parsoista puisevat tyvet pois. Leikkaa parsat muutaman sentin mittaisiksi paloiksi. Kuumenna pannulla loraus oliiviöljyä ja pyörittele parsoja pannulla noin 5 minuuttia kunnes ne ovat reippaan paahtuneet.
Nosta parsat lautaselle odottamaan. Lisää samalle pannulle hienonnettu valkosipuli ja hienoksi raastettua sitruunankuorta. Kääntele 30 sekunttia. Kaada joukkoon kuohukerma. Anna porista noin minuutin. Purista joukkon noin puolikkaan sitruunan mehu. Mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoita pasta ja paahdetut parsat kastikkeeseen. Raasta päälle parmesaania ja lisää sitruunankuorta.
Lohi-pastasalaatti
– 300 g täysjyväpastaa– 1/2 kpl_m punasipuli
– 1 rkl kapriksia
– 3 rkl lehtipersiljaa
– 2 rkl majoneesia
– 1 dl ranskankermaa (rasvaa 15-18 %)
– 1-2 rkl sitruunanmehua
– 300 g lämminsavulohta
Kypsennä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta siivilässä ja anna jäähtyä.
Sekoita kulhossa pasta, suikaloitu punasipuli, kaprikset ja hienonettu lehtipersilja.
Sekoita salaattiin majoneesi ja ranskankerma. Mausta sitruunamehulla oman maun mukaan.
Riko lämminsavulohi pienemmiksi paloiksi ja lisää salaattiin.
Sinappinen parsa-perunasalaatti
– 500 g perunoita– 5 kpl_m vihreää parsaa
– 1 kpl_m varsisellerin vartta
– herneenversoja
Kastike
– 1 rkl kokojyväsinappia
– 3 rkl oliiviöljyä
– 1 rkl sitruunamehua
Kuori ja keitä perunat 15 minuuttia kunnes ne ovat juuri kypsiä. Valuta ja anna jäähtyä. Leikkaa perunat isoiksi paloiksi.
Napsi parsoista puisevat tyvet pois. Leikkaa parsat muutaman sentin mittaisiksi paloiksi. Kuumenna pannulla loraus oliiviöljyä ja pyörittele parsoja pannulla noin 5 minuuttia kunnes ne ovat reippaan paahtuneet.
Sekoita kulhossa perunat ja parsat. Lisää joukkoon siivutettu varsiselleri ja herneenversoja.
Sekoita eri kulhossa kastikkeen ainekset. Kääntele kastike salaattiin.
Vodkapasta
– 4 rkl oliiviöljyä– 1 kpl_m salottisipuli
– 1 kpl_m valkosipulinkynsi
– 130 g tomaattipyreetä
– 2 rkl vodkaa
– 3 dl kuohukermaa
– 1/2 tl chilihiutaleita
– 2 rkl voita
Lisäksi
– 500 g pastaa
– parmesaania
Kuumenna oliiviöljy pannulla keskilämmöllä. Lisää pannulle hienonnettu salottisipuli ja valkosipuli. Kuullota muutama minuutti.
Lisää pannulle tomaattipyree. Kääntele pannulla 5 minuuttia kunnes väri muuttuu tiilenpunaiseksi.
Sekoita joukkoon vodka. Anna porista pari minuuttia. (Alkoholi kiehuu pois, eikä valmiissa kastikkeessa ole tunnistettavaa vodkan makua.)
Lisää mukaan kuohukerma ja sekoita kastike tasaiseksi. Säädä lieden lämpötila matalaksi. Lisää kastikkeeseen voi.
Samalla kun valmistat kastiketta, kypsennä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä 1 dl pastan keitinvettä. Valuta al dente pasta siivilässä.
Lisää kypsä pasta pannulle kastikkeeseen. Lorauta joukkoon keitinvettä ja sekoittele kunnes pastat peittyvät tasaisesti kastikkeella. Anna kuumentua muutaman minuutin ajan. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Kauho pasta kulhoihin. Ripottele päälle hienoksi raastettua parmesaania.
Paahdetut parsat ja papu-hernesalaatti
– 6 kpl_m vihreää parsaa– oliiviöljyä
Salaatti
– 250 g valkoisia papuja
– 100 g herneitä
– 1/3 kpl_m purjo
– 2 rkl lehtipersiljaa
Kastike
– 1/2 tl sitruunan kuorta raastettuna
– 2 rkl sitruunanmehua
– 1 tl hunaja-dijonsinappia
– 4 rkl oliiviöljyä
– suolaa ja mustapippuria
Napsi parsoista puisevat tyvet pois. Kuumenna pannulla loraus oliiviöljyä ja pyörittele parsoja pannulla noin 5 minuuttia kunnes ne ovat reippaan paahtuneet.
Huuhtele ja valuta pavut. Sekoita kulhossa papujen joukkoon sulatetut pakasteherneet, silputtu purjo ja persilja.
Valmista kastike. Pese sitruuna. Raasta kuorta hienoksi raasteeksi. Purista mehu kulhoon. Sekoita joukkoon loput kastikeainekset. Mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoita kastiketta oman makusi mukaan salaattiin. Tarjoile salaatti paahdettujen parsojen kanssa.
Asuttuani vuoden Kanadassa opin pitämään jopa vaahterasiirappipekonista – nämä menivät ehdottomasti kokeilulistalle! Nam.
No jopas oli sattumaa! Tässä juuri suunnittelin tekeväni vaahterasiirappipähkinöitä uudesta The Sprouted Kitchen -keittokirjasta (resepti muuten löytyy täältä: http://www.latartinegourmande.com/2012/08/23/the-sprouted-kitchen-cookbook-toasty-nuts-recipe/) viikonlopun illanistujaisiin. Ainoa, mitä tässä olen pohtinut on, mistäköhän saisi Grade 8 vaahterasiirappia eli sitä tummempaa ja tujumpaa sorttia. Mielestäni esim. Stockmannilla on vaan ollut Grade A:ta. Vinkkejä?
Salla, sama juttu! Kokeilin vaahterasiirappipekonia tässä syksyn alussa muuten simppelin risoton kanssa. Että on hyvää. Missä päin Kanadaa muuten asuit? Meidän koti ennen Suomeen muuttoa oli Torontossa.
Sini, ihanaa – rakastan tuota kirjaa! Olen kolunnut sen kannesta kanteen moneen kertaan. Sara ja Hugh osaavat kyllä inspiroiva tarinoilla ja kuvilla. Tykkään enenmmän itse tuosta ei niin huipputummasta siirapista. Tein tämän reseptin ”keskipaahdolla”. B on kotoisin Amerikan vaahterasiirapin kotikonnuilta, ja me tuodaan mukana sieltä aina hänen isän keittämää siirappia. Kaupoista löytyvät kanadalaiset ovat myös hyviä.
Asustelin Québecin puolella Trois-Rivières-nimisessä kaupungissa. Kävin Torontossa kerran ja päätin asuvani sielläkin joskus. Saapa vielä nähdä! 🙂 Eniten mulla on vaahteratuotteista ikävä vaahteravoita (ah, vesi tulee kielelle!), pääsitkö maistamaan sitä?
Taallakin tykataan kovasti vaahterasiirapista ja sen maku sopii tosiaan vaikka mihin! Paahdetut mantelitkin ovat suosikkinaposteltavaa, joten tama(kin) resepti menee varmasti kokeiluun. Kivaa viikonloppua Tiina! x
Oi, Tiina, miten i h a n a resepti!
I found you from Sparkling Ink, I am so glad you are still posting your delicious recipes and gorgeous photographs!
Hi Yelle! Thank you so much for your lovely comment. I have been taking a break with Sparkling Ink and focusing on my Finnish food column and blog. I’m so glad you found your way here. Welcome along!
Salla, en maistanut missään vaahteravoita. Me puhuimme usein, että tekisimme Quebecin reissun. Siellä olisi kyllä joskus ihana käydä tekemässä kiertomatka ja nauttia paikallisista ravintoloista.
Kiitos, Hannele! Kerro mitä tykkäät jos päädyt kokeilemaan.
Oh, ruusukaalin ja vaahterasiirapin liitto alkoi kiinnostaa. Olisin ylen iloinen, jos ennättäisit antaa jossain vaiheessa tarkempia valmistusohjeita.
Moi Klaara, ihastuin kyllä kun kokeilin tuota yhdistelmää. Kokeile esimerkiksi tällaista lisuketta. Toimii!
Ruusukaali-omenapaistos (4 annosta)
– 1 rasia ruusukaaleja
– 2 omenaa
– pieni kourallinen pinjansiemeniä
– 1-2 valkosipulinkynttä
– 2 rkl oliiviöljyä
– 2 rkl vaahterasiirappia
– karkeaa suolaa (esim. Maldon)
Halkaise ruusukaalit ja pilko omenat reilun kokoisiksi paloiksi. Nosta kaalit ja omenat uunivuokaan ja lisää joukkoon pinjansiemenet.
Sekoita pienessä kulhossa hienonnettu valkosipuli, oliiviöljy ja vaahterasiirappi. Kaada uunivuokaan ja pyörittele kaalit ja omenat seoksessa. Mausta reilusti suolalla. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 20-25 minuuttia.