IMG_3589.JPG

Terkut mökiltä! Vaikka sadetta ja pilvimuhkuja taivaalla riitti ihan liiaksikin näin heinäkuulle, niin mustikat kypsyivät kun kypsyivätkin! Mökin ympäriltä metsästä kerättiin ensimmäiset marjat emalikannuun. Siitä ne päätyi mustikkapiirakan päälle.

Ihastuin Maku-toimituksen Emilian reseptiin, jossa mustikat kellivät ihanassa täytteessä. Ranskankermaan sekoitetaan kananmuna ja sokeri – unohtamatta ripausta vaniljaa. Kaadoin täytteen taikinan päälle vuokaan ja ripottelin päälle juuri kerätyt mustikat. Ai niin, taikinasta puheenollen, sekin oli huippu helppo ja syntyi mökkikeittiössäkin nopsasti puulusikalla sekoittaen. Piirakka oli viime viikon suosituin resepti Maku.fissa, eikä suotta!

Seuraavana päivänä meidän piti poimia mustikoita lisää. Piirakka oli niin hyvää, että sitä haluttiin heti lisää! Lisäsin toiseen versioon mukaan myös muutaman mansikan. Iso sydän, tämä on kyllä kesän paras marjapiirakka!

IMG_3614.JPG

FullSizeRender.jpg

 

Mustikkapiirakka

– 100 g voita
– 3/4 dl sokeria
– 1 kpl_m munaa
– 2 1/2 dl vehnäjauhoja
– 3/4 tl leivinjauhetta

Täyte
– 200 g ranskankermaa
– 1 kpl_m munaa
– 3/4 dl sokeria
– 1 tl vaniljasokeria
– 200 g mustikoita

Leivo kesän paras mustikkapiirakka näin:

Pehmitä voita hetki mikroaaltouunissa. Vatkaa joukkoon vispilällä sokeri ja muna. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

Voitele halkaisijaltaan 26-28-senttinen piirasvuoka. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Vatkaa ranskankerma, muna ja sokerit keskenään. Jos käytät pakastemustikoita, pyöräytä ne kohmeisina täytteen joukkoon, jolloin ne eivät kostuta paistuvaa pohjaa. Kun sekoitat marjat täytteeseen, täyte samalla värjäytyy. Tuoreet mustikat voit myös ripotella pohjan päälle ja lisätä vasta sitten täytteen, jolloin piirakasta tulee samanlainen kuin kuvassa. Levitä täyte taikinan päälle vuokaan.

Paista mustikkapiirakkaa 200-asteisessa uunissa, hieman keskitasoa alempana 25-30 minuuttia.

Tarjoa mustikkapiirakka jäähtyneenä.

* Voit korvata voin pullomargariinilla.

* Voit leipoa mustikkapiirakan yhtä hyvin irtopohjavuokaan. Leikkaa tällöin vuoan pohjalle sopiva leivinpaperipala ja painele taikina vuoan reunoille 2-3 sentin korkeudelle. Siirrä valmis mustikkapiirakka vadille ennen tarjoilua.

* Mustikkapiirakan täytteeseen sopii ranskankerman tilalle yhtä hyvin kermaviili tai turkkilainen jogurtti. 

* Jos käytät mustikkapiirakkaan pakastemustikoita, lisää ne täytteeseen kohmeisina.

* Mustikkapiirakan paistoaikaan vaikuttaa vuoan koko ja materiaali. Metallisessa, irtopohjaisessa ja laakeassa vuoassa mustikkapiirakka kypsyy 25 minuutissa. Paksussa keraamisessa vuoassa mustikkapiirakan paistoaika on noin 30 minuuttia. Pakastemustikoista tehty mustikkapiirakka kypsyy myös hieman hitaammin.

* Säilytä mustikkapiirakka jääkaapissa.