suklaa-mandariinit-fannijakaneli.jpg

Tänään huiskuu vielä imuri ja moppi. Sitten paistetaan piparit ja tortut. Huomenna tehdään valmiiksi rosolli, italiansalaatti (perinteisesti mummon reseptillä) ja lohi-moussekakku– niin, ja tietysti paistetaan kinkku.

 

Ulkona on jäätymässä pitkä rivi sankkoja (toivottavasti ehditään saada jäälyhtyjä). Illalla kääritään pari viimeistä lahjaa pakettiin. Ja kun aattoaamu koittaa, siitä alkaa meidän joulurauha.

 

Ei kelloa, ei kiirettä. Aaton paras hetki on kokoontua perinteisen joulupöydän ääreen. Ostin Ilkan viinisuositusten johdattelemana ihanat viinit kalapöytään ja kinkun kanssa. Jälkiruokana meillä syödään aina aattona (niin kauan kun muistan!) karpalo- ja luumukiisseliä kermavaahdon kanssa.

 

Kun kiisselikulhot on tyhjät joulupäivänä, ajattelin tehdä muutaman makean suupalan. Runsaiden jouluruokien jälkeen tekee mieli raikasta jälkiruokaa. Mandariinit ovat nyt parhaimmillaan, ja tumma suklaa sopii täydellisesti niiden makeuteen.

 

Suklaaseen kastetut mandariinilohkot on nopea tehdä vaikka aterian jälkeen. Suklaa sulaa helposti vesihauteessa (lämmön kestävä kulho nostettuna höyryävän vesikattilan päälle. Dippaa mandariinipalat suklaaseen ja anna niiden jähmettyä hetki. Jos tykkäät suolan ja suklaan yhdistelmästä, ripottele suklaan päälle muutama hippu sormisuolaa. Tarjoile suupalat jälkiruokaviinin kanssa.

suklaa-mandariinit-fannijakaneli2.jpg

 

Suklaaseen dipatut mandariinit

– 5 kpl_m mandariinia
– 100 g tummaa suklaata

Kuori mandariinit ja erottele siivut.

Paloittele suklaa keraamiseen tai metalliseen kulhoon, ja nosta se hyöryävän vesikattilan päälle. Sulata suklaa hitaasti alhaisella lämmöllä kunnes se on tasaista.

Kasta mandariinilohkot sulatetussa suklaassa ja laita ne jähmettymään leivinpaperin päälle.