riisivanukas-glogisiirappi-fannijakaneli.jpg

Toivottavasti teillä oli ihana itsenäisyyspäivän viikonloppu, harmaudesta huolimatta. Ei tämä syksyltä näyttävä talven märkä ja pimeä vaihe (joka tuntuu olevan uusi vuodenaika meillä) mieltä helli, mutta itsenäisyyspäivänä veteraanien tarinoita kuunnellessa on kuitenkin helppo olla onnellinen 97-vuotiaasta Suomesta.

 

Me oltiin viikonloppu kylässä vanhempien luona. Istuttiin takkatulen ääressä, ripustettiin jouluvalot, tehtiin juhla-ateria kuudennen päivän iltana ja kilisteltiin Suomelle. Harmaa maisemakin hävisi siellä itsenäisyyspäivän aikana kymmenen sentin lumikerroksen myötä. Sulaa se alkoi heti, mutta ehdittiin ulos kynttilöitä sytytttämään hautausmaalle juuri kun lumi oli täydellisimmillään, narskuvana pumpulikerroksena.

 

Ajattelin jakaa teidän kanssa tänään riisivanukkaan ohjeen – tai oikeastaan se on vähän kuin tuunattu riisipuuro. Eikä tämän keittäminen ole puuroa kummempi juttu. Vanilja ja kerma tekee kuulkaa ihmeitä. Vanukkaan voi tarjoilla jälkiruokana tai juhla-aamiaisella puuron tilalta.

 

Olen tehnyt glögisiirappia muutamia kertoja kakun kanssa tarjottavaksi. Sekin on helppo tuunata juhlavaksi. Kun granaattiomenan siemenet sekoitetaan siirapin joukkoon, on lopputulos erityisen jouluinen – ihan kuin kasa tummanpunaisia miniatyyrijoulupalloja.

 

Siirapin voi tehdä valmiiksi jääkaappiin ja lusikoida sitä lasipurkista muuhunkin kun jälkiruokaan, vaikkapa aamupuuron päälle. Arkiaamut kaipaa jo pientä annosta joulufiilistä, sanon minä. Onko teidän aamuissa jo ripaus joulua?

 

riisivanukas-glogisiirappi-2-fannijakaneli.jpg

riisivanukas-glogisiirappi-fannijakaneli.jpg

 

Riisivanukas ja granaattiomena-glögisiirappi

– 1 dl puuroriisiä
– 6 dl maitoa
– 1/2 dl sokeria
– ripaus suolaa
– 1/2 kpl_m vaniljatanko
– 1/2 dl kuohukermaa
– kanelia

Siirappi
– 2 dl glögitiivistettä
– 1 dl sokeria
– 1 kpl_m granaattiomena

Sekoita paksupohjaisessa kattilassa riisi, maito, sokeri ja suola. Lisää joukkoon pituussuunnassa halkaistun vaniljatangon puolikas.

Kuumenna seos kiehuvaksi. Anna porista hiljalleen matalalla lämmöllä puolisen tuntia välillä sekoittaen kunnes riisi on kypsää.

Ota vaniljatangon puolikas pois. Anna jäähtyä ja sekoita puuroon puoli desiä kermaa ja ripaus kanelia. Nosta puuro jääkaappiin tunniksi.

Valmista siirappi. Kuumenna kattilassa glögitiiviste. Sekoita joukkoon sokeri. Anna kiehua 10 minuuttia kunnes seos muuttuu siirappiseksi. Anna jäähtyä.

Halkaise granaattiomena ja poista siitä siemenet käsin lautasen päällä. Sekoita siemenet jäähtyneeseen siirappiin.

Jos haluat pehmentää riisivanukasta, sekoita joukkoon juuri ennen tarjoilua vielä loraus kermaa. Tarjoile glögisiirapin kanssa.