panzanella-salsa-fannikaneli.jpg

Miten teidän viikko on alkanut? Lämmintä, lämmintä – sitä meillä on nyt melkein jokaisessa Suomen kolkassa, yhtäkkiä ja yllättäin. On jotenkin keppoisampaa kävellä töistäkin kotia kohti kun paistaa. 

Muistatteko kun vinkkailin viime viikolla vinhasta kastikekokeilusta? Ja kastikekulhon kulma vilahti jo vähän kanttarelli-quesadillojen kanssa kuvassakin. Ulkonäon perusteella veikkailtiin. Onko se guacamolea? Ei, avokadoa ei tästä kastikkeesta löydy.

Sain päähäni idean koota kastikkeen kotoa löytyvistä aineista. Niitä meillä on yleensä italialaisen keittiön peruspilarimakuja. On tomaatteja, valkosipulia, parmesaani, jotain tuoretta vihreää – ja tietysti leipää ja oliiviöljyä.

Rakastan tehdä italialaista leipäsalaattia, panzanellaa hätäriruuaksi. Syntyisikö samoista tarpeista ex tempore -meiningillä salsa?

Yhdistin kulhossa kypsän punaisia kirsikkatomaatteja ja pari ruukkua rucolaa. Lisäsin sekaan valkosipuli, kapriksia, sitruunaan ja parmesaania. Sitten reilut loraukset oliiviöljyä (ainakin sellainen desi) ja punaviinietikkaa perään tuomaan happoja. Ruohin kuivahtaneen ison leipäviipaleen mukaan ja annoin se imeä kaikki maut. Sitten surautin koko komeuden sauvasekoittimella kastikkeeksi, muutamaa sattumaa soseuttamatta.

Salsa oli ihan täydellistä juustoisten quesadillojen päälle lusikoituna, ranskankerman kanssa vuorotellen. Voisin kuvitella myös dippailevani nachoja tähän kastikkeeseen!

Kokeilu oli ehkä hullu. Italialainen nonna sulkisi kyllä silmänsä tätä katsellessa, eikä tämä tietysti salsakaan ole sen perinteisessä merkityksessä. Mutta silti ristin sen juhlavasti salsa panzanellaksi.

Parhaat keittiötarinat ovat juuri näitä. Niin hulluja ideoita, että ne ei voi muuta kuin toimia.

panzanella-salsa-2-fannikaneli.jpg

 

Salsa panzanella

– 200 g kirsikkatomaatteja
– 2 kpl_m rucolaa
– 1 kpl_m valkosipulinkynsi
– 1 tl kapriksia
– 1 tl sitruunankuoriraastetta
– 2 rkl parmesaania raastettuna
– 1 dl oliiviöljyä
– 3 rkl punaviinietikkaa
– 1 kpl_m leipäviipale

Yhdistä kuutiodut tomaatit ja silputtu rucola kulhossa. Lisää mukaan hienonnettu valkosipulinkynsi, kaprikset, hienoksi raastettu sitruunankuori ja parmesaani.

Sekoita joukkoon oliiviöljy ja viinietikka. Rouhi leipäviipale veitsellä pieniksi paloiksi ja lisää se kulhoon. Painele leipää nesteeseen niin että se pehmenee. Lisää tarvittaessa loraus oliiviöljyä jos leipä imee kaiken nesteen.

Surauta sauvasekoittimella muutaman kerran seoksen ympäri. Jatka ainoastaan kunnes kastike juuri ja juuri soseutuu, ja jätä salsaan muutamia sattumia.