friteeratut-oliivit-4-fannijakaneli.jpg

Pe-pe-perjantai! Joskus mikään ei ole kivempaa kun istahtaa sohvalle, potkaista jalat pöydälle, hörpätä jääkylmää juomaa ja napata hammastikulla suuhun pari oliivia. Meidän baarikaapissa on aina pari suosikkia, vermouthia ja giniä – ja pakastimessa reilusti jäitä (jos ei olla unohdettu täyttää jääpalatarjotinta) ja jääkaapissa melko varmasti purkki oliiveja. Valmiina cocktail houriin!

 

Olen löytänyt ginin maun ulottuvuudet vasta muutama vuosi sitten kun join elämäni parhaan cucumber gin tonicin kuumana päivänä terassilla, Amerikan itärannikon pienessä kylässä. Sitä ennen sen maku ei vaan kolahtanut, mutta yhtäkkiä kurkku ja gin vaan toimi!

friteeratut-oliivit-7-fannijakaneli.jpg

Mikä suosikkijuomasi tai viikonloppuillan vakkaricocktailisi onkaan, niin tämä suolainen naposteltava käy sen kylkeen. Friteeratut oliivit tuntuvat aluksi oudolta idealta, mutta kerran niitä ravintolassa maistaneena, halusin saada niistä täydellisen rapeita myös kotona. Friteeraus tuntuu yleensä hankalalta, mutta oliivien paistamiseen tarvitset vain muutaman sentin öljyä pannun pohjalle. Ja mitä pienempi pannu, sitä vähemmän öljyä tarvitset.

 

Valkkaa kaupan valikoimasta mahdollisimman laadukkaat vihreät oliivit – isot toimivat tässä pieniä paremmin. Oliivit voi täyttää parilla murulla sinihomejuustoa jos haluat, mutta paistetut oliivit toimivat loistavasti myös ilman juustoa. Leivitä oliivit pankojauhoissa (paras valinta huippu rapealle pinnalle) tai vaihtoehtoisesti korppujauhoissa. Paista rapsakaksi kuumassa öljyssä pari kertaa kääntäen.

 

Nauti lämpöisinä kylmän juoman kanssa. Hyvässä seurassa, tietty.

Hauskaa viikonloppua kaikille!

 

friteeratut-oliivit-6-fannijakaneli.jpg

friteeratut-oliivit-2-fannijakaneli.jpg

friteeratut-oliivit-3-fannijakaneli.jpg

 

Friteeratut oliivit

– 20 kpl_m oliiveja
– 50 g sinihomejuustoa (rasvaa 30 %)
– 4 rkl vehnäjauhoja
– 1 kpl_m kananmuna
– 1 dl pankojauhoa
– rypsiöljyä

Huuhtele ja kuivaa oliivit. Jos haluat, täytä kivettömät oliivit muutamalla murulla sinihomejuustoa.

Kaada kattilan pohjalle pari senttiä öljyä. Kuumenna öljy reilulla keskilämmöllä. Testaa kuumuutta pienellä palalla leipää. Kun leipä alkaa ruskistua heti kun pudotat sen kattilaan, öljy on tarpeeksi kuumaa. Säädä lämpöä pienemmälle jos leipä palaa.

Laita vehnäjauhot, vatkattu kananmuna ja pankojauhot kaikki eri lautasille.

Pyörittele oliivi jauhossa, kananmunassa ja pankossa. Käytä tarvittaessa apuna lusikkaa.

Laita leivitetty oliivi kuumaan öljyyn lusikalla. Paista kullanruskeaksi muutaman kerran käännellen.

Nosta friteerattu oliivi hetkeksi talouspaperin päälle lautaselle. Leivitä ja paista loput oliivit. Tarjoile lämpimänä suosikki juomasi kanssa.