Olen hurahtanut Amerikan itärannikon fiilikseen. Cape Codin maisemiin, heinittyneisiin hiekkarantoihin, purjeveneisiin ja mereen, rennon chic-tyyliin ja läpökkäisiin, crab bakeen ja lobster rollseihin. Ennen tämän kesän road tripiä tuon rannikon pikku kaupunkeihin, ajattelin herätellä matkakuumetta omalla versiolla rapuleivistä.
Kasasin tuoreiden salaatinlehtien ja tomaattisiivujen päälle ison kasan helposti valmistuvaa rapusalaattia. Siihen sopii hyvin jokiravunpyrstöt, miksei isot katkaravutkin. Creme fraiche tekee salaatista raikkaan – varsinkin kun se maustetaan sitruunalla, kesäsipulilla ja tuoreella kirvelillä. Leiväksi käytin B:n tekemää kuohkeaa briossia. Paahdetut vaaleat leiväsiivut toimivat varmasti myös juuri nappiin.
P.S. Vinkatkaa kivoista paikoista ja ravintoloista jos olette reissanneet Amerikan rannikolla Mainen, New Hampshiren, Massachusettsin ja Connecticutin alueella.
Amerikan itärannikon rapusalaattileivät (4 leipää)
– 200 g jokiravunpyrstöjä (tai muita rapuja)
– 1 dl creme fraichea
– 1/2 luomusitruunan mehu ja kuori
– 1 kesäsipuli
– kuorallinen tuoreita kirvelinlehtiä
– suolaa ja mustapippuria
– 2 tomaattia
– friseesalaattia
– vaaleaa leipää (paahdettuna)
Huuhdo ja valuta ravut. Sekoita kulhossa creme fraiche ja pestyn sitruunan mehu ja hienoksi raastettu kuori. Silppua kesäsipuli ja kirveli. Sekoita ne rapujen kanssa salaattiin. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kokoa leipäsiivujen päälle salaatinlehtiä ja tomaattisiivuja. Lusikoi päälle rapusalaattia. Koristele silputuilla kesäsipulinvarsilla.
Parsa-pappardelle
– 150 g pastaa– 200 g vihreää parsaa
– 1 rkl oliiviöljyä
– 1 kpl_m valkosipulinkynsi
– 1/2 sitruuna
– 1 dl kuohukermaa
– 30 g parmesaania
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
Napsi parsoista puisevat tyvet pois. Leikkaa parsat muutaman sentin mittaisiksi paloiksi. Kuumenna pannulla loraus oliiviöljyä ja pyörittele parsoja pannulla noin 5 minuuttia kunnes ne ovat reippaan paahtuneet.
Nosta parsat lautaselle odottamaan. Lisää samalle pannulle hienonnettu valkosipuli ja hienoksi raastettua sitruunankuorta. Kääntele 30 sekunttia. Kaada joukkoon kuohukerma. Anna porista noin minuutin. Purista joukkon noin puolikkaan sitruunan mehu. Mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoita pasta ja paahdetut parsat kastikkeeseen. Raasta päälle parmesaania ja lisää sitruunankuorta.
Lohi-pastasalaatti
– 300 g täysjyväpastaa– 1/2 kpl_m punasipuli
– 1 rkl kapriksia
– 3 rkl lehtipersiljaa
– 2 rkl majoneesia
– 1 dl ranskankermaa (rasvaa 15-18 %)
– 1-2 rkl sitruunanmehua
– 300 g lämminsavulohta
Kypsennä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta siivilässä ja anna jäähtyä.
Sekoita kulhossa pasta, suikaloitu punasipuli, kaprikset ja hienonettu lehtipersilja.
Sekoita salaattiin majoneesi ja ranskankerma. Mausta sitruunamehulla oman maun mukaan.
Riko lämminsavulohi pienemmiksi paloiksi ja lisää salaattiin.
Sinappinen parsa-perunasalaatti
– 500 g perunoita– 5 kpl_m vihreää parsaa
– 1 kpl_m varsisellerin vartta
– herneenversoja
Kastike
– 1 rkl kokojyväsinappia
– 3 rkl oliiviöljyä
– 1 rkl sitruunamehua
Kuori ja keitä perunat 15 minuuttia kunnes ne ovat juuri kypsiä. Valuta ja anna jäähtyä. Leikkaa perunat isoiksi paloiksi.
Napsi parsoista puisevat tyvet pois. Leikkaa parsat muutaman sentin mittaisiksi paloiksi. Kuumenna pannulla loraus oliiviöljyä ja pyörittele parsoja pannulla noin 5 minuuttia kunnes ne ovat reippaan paahtuneet.
Sekoita kulhossa perunat ja parsat. Lisää joukkoon siivutettu varsiselleri ja herneenversoja.
Sekoita eri kulhossa kastikkeen ainekset. Kääntele kastike salaattiin.
Vodkapasta
– 4 rkl oliiviöljyä– 1 kpl_m salottisipuli
– 1 kpl_m valkosipulinkynsi
– 130 g tomaattipyreetä
– 2 rkl vodkaa
– 3 dl kuohukermaa
– 1/2 tl chilihiutaleita
– 2 rkl voita
Lisäksi
– 500 g pastaa
– parmesaania
Kuumenna oliiviöljy pannulla keskilämmöllä. Lisää pannulle hienonnettu salottisipuli ja valkosipuli. Kuullota muutama minuutti.
Lisää pannulle tomaattipyree. Kääntele pannulla 5 minuuttia kunnes väri muuttuu tiilenpunaiseksi.
Sekoita joukkoon vodka. Anna porista pari minuuttia. (Alkoholi kiehuu pois, eikä valmiissa kastikkeessa ole tunnistettavaa vodkan makua.)
Lisää mukaan kuohukerma ja sekoita kastike tasaiseksi. Säädä lieden lämpötila matalaksi. Lisää kastikkeeseen voi.
Samalla kun valmistat kastiketta, kypsennä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä 1 dl pastan keitinvettä. Valuta al dente pasta siivilässä.
Lisää kypsä pasta pannulle kastikkeeseen. Lorauta joukkoon keitinvettä ja sekoittele kunnes pastat peittyvät tasaisesti kastikkeella. Anna kuumentua muutaman minuutin ajan. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Kauho pasta kulhoihin. Ripottele päälle hienoksi raastettua parmesaania.
Paahdetut parsat ja papu-hernesalaatti
– 6 kpl_m vihreää parsaa– oliiviöljyä
Salaatti
– 250 g valkoisia papuja
– 100 g herneitä
– 1/3 kpl_m purjo
– 2 rkl lehtipersiljaa
Kastike
– 1/2 tl sitruunan kuorta raastettuna
– 2 rkl sitruunanmehua
– 1 tl hunaja-dijonsinappia
– 4 rkl oliiviöljyä
– suolaa ja mustapippuria
Napsi parsoista puisevat tyvet pois. Kuumenna pannulla loraus oliiviöljyä ja pyörittele parsoja pannulla noin 5 minuuttia kunnes ne ovat reippaan paahtuneet.
Huuhtele ja valuta pavut. Sekoita kulhossa papujen joukkoon sulatetut pakasteherneet, silputtu purjo ja persilja.
Valmista kastike. Pese sitruuna. Raasta kuorta hienoksi raasteeksi. Purista mehu kulhoon. Sekoita joukkoon loput kastikeainekset. Mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoita kastiketta oman makusi mukaan salaattiin. Tarjoile salaatti paahdettujen parsojen kanssa.
Voi kun näyttää ihanalta! Ja tuo briossi, omg 🙂
Thanks, Kira! Tuo briossi oli aivan mielettömän hyvin onnistunut. Taisi yllättää tekijänsä myös 🙂 Ja siitä sai ihanat makeat leivät marjojen ja mascarponen kanssa!
Voi vitsi, vähän jo hiljaisesti suunnitellaan samanlaista reissua ensi kesäksi, kun tiedossa on häät Montrealissa ja suunnitelmissa laajentaa reissu pieneksi road tripiksi. Toivottavasti jostain voi lopulta lukea teidän matkakokemuksistanne 😉
Montreal on kuulema super kiva. En ole vielä käynyt vaikka asuskeltiinkin Torontossa melko pitkään. Katsotaan millaisiin paikkoihin löydetään road tripillä – aika spontaanisti lähdetään ajelemaan 🙂 Raportoin sitten reissukuulumisia kyllä jossain muodossa!
Joo, Montreal on mainio. olen käynyt kerran ja tykkäsin valtavasti. Ja niin täysin erilainen kuin Toronto. En tiedä, onko koskaan tullut puheeksi, mutta mulla on äidin puolen sukua siellä molemmissa kaupungeissa, ja Toronto on jo aika tuttu useiden vierailujen jäljiltä. Olipa joskus kolmenkympin kriiseissa melkein jo muuttosuunnitelmatkin sinne tehty 🙂
Mitä mitä, en ainakaan muista, että oltais puhuttu tuosta! Me asuttiin Torontossa reilu vuoden pätkä vajaa kymmenen vuotta sitten, ja sitten vielä myöhemmin opiskelin siellä vaihto-ohjelman. Sillä on aina iso paikka mun sydämessä. Viime vuonna tehtiin häämatkakin sinne. Me jopa ajettiin Torontosta käsin New Yorkiin kun asuttiin sielllä, muttei koskaan Montrealiin päin. Pitäisköhän muuttaa tän kesän road tripin reittiä yltämään Montrealiin saakka. Katselin karttaa ja aika sopiva koukkaus se voisi olla… 🙂
Joo, menkää! Voin yrittää pyytää serkuiltani ravintolavinkit teille vielä ennen kuin ne hyppää koneeseen joka tuo tähän suuntaan. Pyydänpä heti, ihan varuiksi 🙂
Hienoa jos ehdit kysymään raflavinkkejä! Ja jos heillä olisi ideaa kivasta (ja kohtuuhintaisesta) majoituksesta hyvillä huudeilla. Kiitos, Mari! x