italiainen-tiramisu-fannijakaneli.jpg

Kun haluan tehdä viikonlopun jälkkäritarjottavaksi jotakin takuuvarmasti ihanaa, teen tiramisun. Sen voi tehdä kätevästi valmiiksi jo pari tuntia ennen h-hetkeä – täydellinen illallisporukalle siis. Teen yleensä kerralla ison kulhollisen tiramisua, ja aina ystävältäni Giulialta opitulla reseptillä. Tätä ohjetta minulta kysytään muuten ehdottomasti eniten, vieraat illanistujaisten jälkeen ja useat lukijat blogin kautta. Ja tietysti, hyvä pitää laittaa kiertämään!

 

Jokaisella raaka-aineella on tiramisussa oma tehtävänsä. Siinä yhdistyy täyteläisyys (mascarpone), kuohkeus (kananmunat), mokkaisuus (espresso), suklaisuus (tumma kaakao ja suklaa) ja makeus (sokeri ja keksit) ja rusinaisuus (Vin Santo). Ei ihme, että se on yksi suosituin jälkkäri eri maailman kolkissa, ja siitä on yhtä monta versiota kun on tekijääkin. Omassa, niin tai Giulian, tiramisussa on mukana myös suklaasattumia ja sen rakenne on pehmeä. Jos minulta kysytään, tiramisun ei kuulu olla kakkukerman tyylistä kovaa vaahtoa vaan täyteläisen pehmeää. Sellaisen saa aikaan muutamalla kokeilukerran jälkeen, oikeilla mittasuhteilla.

 

Ainesten suhde toisiinsa on tämän tiramisuohjeen ydin – 1 kananmuna + 1 rkl sokeria + 100 grammaan mascarponea. Samaa suhdetta noudattean, ohjetta on helppo kertoa sopivan kokoiseksi syöjien määrään nähden. Neljällä munalla tehty tiramisu riittää hyvin ainakin kuudelle hengelle. Anna tiramisun tekeytyä jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

italiainen-tiramisu-2-fannijakaneli.jpg

 

Tiramisun lisäksi, olen oppinut Giulialta myös monta muuta ohjetta, kädestä pitäen ihanan italialaisella rennolla otteella. Toscanalainen Giulia kirjoittaa Juls’ Kitchen -blogia, ja on yksi inspiroivin ruokaihminen, johon olen koskaan tutustunut! Kaikille italialaisen ruuan ystäville, Giulian blogi on todellinen reseptien aarrearkku – ihanien reseptien ja tarinoiden lisäksi, sieltä löytyy nyt myös reseptivideioita. 

 

Jutun kuvat on otettu vuosia sitten, yhtenä nauruntäyteisenä kokkailuiltana Giulian luona. <3

Aito italialainen tiramisu

– 4 kpl_m kananmunaa
– 4 rkl sokeria
– 400 g mascarponejuustoa
– 3 rkl makeaa jälkiruokaviiniä
– 200 g savoiardikeksejä
– 1 dl espressoa
– 75 g tummaa suklaata
– 3 rkl tummaa kaakaojauhetta

Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset kulhoihin. Lisää keltuaisiin sokeri ja vatkaa vispilällä kevyesti pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa reilusti tasaiseksi seokseksi.

Vatkaa kananmunan valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Sekoita valkuaisvaahto mascarponevaahtoon. Kaada sekaan loraus valitsemaasi makeaa viiniä ja sekoita. Rusinainen Vin Santo on erinomainen italialainen vaihtoehto.

Lusikoi kerros vaahtoa ison kulhon pohjalle. Ripottele päälle rouhittua tummaa suklaata. Kasta keksit kevyesti jäähtyneessä espresossa, ja lado vaahdon päälle keksikerros. Peitä keksit reilulla kerroksella mascarponevaahtoa ja ripottele päälle suklaata. Tee muutama kerros niin että mascarponekerros jää päälimmäiseksi.

Siivilöi pinnalle reilusti kaakaojauhetta. Anna tiramisun tekeytyä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.