viinit-marras-3.jpg

Pikkujouluja silmällä pitäen, olen etsinyt mukavan makuista valkoista seurusteluviiniä ja saman tyyppiseen käyttöön raikasta kuoharia. Jotain huoletonta ja helposti lähestyttävää, joka miellyttää mahdollisimman montaa erilaista viininjuojaa.

Maisteltiin B:n kanssa kahta kivan kuuloista viiniuutuutta. Tykkään uteliaana lukea Alkon hyllyn reunalta uutuus-lappuja ja testata jospa löytyisi uusia suosikkeja. Me ollaan vuosia juotu Plan B -punaviiniä, joten saman tilan Riesling-uutuus kiinnosti heti. 

Riesling on meidän luottovalinta, varsinkin jos pöydässä on melko sekalainen setti erilaisia makuja. Plan B Rieslingissä sekoittuu saksalaisen Rieslingin ja uuden maailman tyylit. Tämä austarialainen valkoviini on off dry mukavan runsaalla suutuntumalla. Vierastan usein ajatusta puolikuivasta valkkarista – ne ovat usein omaan makuuni liian makeaita. Plan B Riesling kuitenkin miellytti juurikin sen puolikuivan olemuksen takia – sen maussa oli kivasti hedelmäisyyttä ja jäännössokerin takia pehmoista pyöreyttä. Voisin hyvinkin kuvitella, että tämä viini ihastuittaisi voimakkaampienkin makujen kanssa – vaikkapa aasialaistyyliin maustettujen naposteltavien kanssa. 

Toinen meillä testissä ollut australialainen uutuus oli kuohari. Pikkujoulun illanistujaisiin kaipaan rentoa kuoharia, jota voi nautiskella aperitiivina, ja myöhemminkin illan aikana ruoan kanssa tai ilman. Yellow Tail Bubbles -kuohuviini on samalla raikas ja täyteläinen. Mausta löytyy sitruksisuutta, viheromenaa ja hieman kukkaisuuttakin. Jos etsit hieman makeampaa vaihtoehtoa vaikkapa Cavalle tai Proseccolle, tämä voisi olla kiva valinta. Näkisin tämän viinin hyvin kylmänä tarjoiltuna heti pirskeiden alussa muutaman suupalan kanssa. Hauskana yksityiskohtana pullossa on juhlakauteen kätevä muovikorkki, jonka voi sulkea helposti ja juoda vaikkapa seuraavan aamun brunssilla.

Jos etsit pikkujouluihin rentoja viinejä, jotka miellyttävät takuuvarmasti kaikkia vieraita ja joita voi nauttia monien erilaisten ruokien kanssa pitkin iltaa, paina mieleen nämä etiketit.

viinit-marraskuu-2.jpg

*Viinit saatu kokeiluun Hartwa-Tradelta.